23.1.08

SAŁATKA Z GROSZKU

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 60 dag świeżego groszku (ew. mrożonego lub z puszki)
* ćwierć opakowania kwaśnej śmietany
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* pół łyżeczki przyprawy curry
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* liście sałaty lodowej lub kruchej
* gałązki koperku do dekoracji

Wykonanie:

1. Ugotować groszek do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzić. Groszek z puszki odcedzić.
2. Ze śmietany, zieleniny i przypraw zrobić sos. Polać nim groszek i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kwadrans.
3. Miskę wyłożyć liśćmi sałaty, napełnić sałatką i udekorować koprem.

Uwaga:

W sezonie można użyć groszku łuskanego i groszku w strączkach w proporcji 2:1.

Popularne posty