SAŁATKA Z GROSZKU
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 60 dag świeżego groszku (ew. mrożonego lub z puszki)
* ćwierć opakowania kwaśnej śmietany
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* pół łyżeczki przyprawy curry
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* liście sałaty lodowej lub kruchej
* gałązki koperku do dekoracji
Wykonanie:
1. Ugotować groszek do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzić. Groszek z puszki odcedzić.
2. Ze śmietany, zieleniny i przypraw zrobić sos. Polać nim groszek i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kwadrans.
3. Miskę wyłożyć liśćmi sałaty, napełnić sałatką i udekorować koprem.
Uwaga:
W sezonie można użyć groszku łuskanego i groszku w strączkach w proporcji 2:1.