25.1.08

SAŁATKA Z TUŃCZYKA Z FENKUŁEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* średnia bulwa fenkułu
* mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
* 20 dag puszka tuńczyka w sosie własnym, osączonego z zalewy
* 25 dag puszka czerwonej fasoli osączonej z zalewy
* 4 łyżki sosu vinaigrette
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* liście sałaty, plastry pomidora i czarne oliwki do przybrania

Wykonanie:

1. Fenkuł oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Plastry cebuli podzielić na pierścionki, tuńczyka rozdrobnić widelcem.
2. Fenkuł, cebulę, tuńczyka i fasolę włożyć do miski, polać sosem, doprawić pieprzem i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.
3. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, ułożyć na nich sałatkę i przybrać pomidorami i oliwkami. Podawać z pieczywem.

Popularne posty