SAŁATKA Z SOCZEWICY
Proporcje dla 6-8 osób.
Składniki:
* 3 filiżanki ziaren soczewicy, namoczonych i osączonych
* cebula naszpikowana 4 goździkami
* 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
* 2 liście laurowe
* sól do smaku
Pozostałe składniki:
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 5-7 dag pokruszonego sera roquefort
* 6 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
* pół ogórka pokrojonego w cienkie plastry
* 2 średnie fioletowe cebule, pokrojone w piórka
Sos:
* 125 ml oliwy
* 3 łyżki octu winnego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Włożyć soczewicę do garnka i zalać wodą w takiej ilości, żeby przykryła ziarna. Dodać cebulę, czosnek, listki i osolić. Gotować do miękkości. Odcedzić, odrzucić dodatki, a ziarna oziębić.
2. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać i zalać sosem.
3. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.