PÓŁMISEK WARZYW Z ZIOŁOWĄ OLIWĄ
Proporcje dla 6-8 osób.
Składniki:
* pół sporego brokuła (podzielonego na różyczki)
* pół kalafiora (podzielonego jw.)
* 2 duże marchwie, każda przekrojona na 8 części
* 2 garście strączków groszku
* 2 garście zielonej fasolki szparagowej
* garść cienkich szparagów
* mały patison pokrojony w plastry
* młoda cukinia pokrojona w plastry
Ziołowa oliwa:
* łyżeczka świeżych listków tymianku
* półtorej łyżeczki świeżego majeranku
* półtorej łyżeczki świeżej szałwi
* półtorej łyżeczki świeżego cząbru
* łyżeczka soli
* 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 125 ml oliwy
Wykonanie:
1. Przygotować wrzącą, lekko osoloną wodę. Kolejno obgotowywać warzywa, a po wyjęciu z wrzątku przelewać zimną wodą na sicie i ozdobnie układać na dużym półmisku.
Czas obgotowywania: brokuły, kalafiory i marchew - po 12-15 minut, groszek, fasola i szparagi - po około 10 minut, patison i cukinia - po 5 minut.
2. Zmiksować oliwę z przyprawami.
3. Polać oliwą warzywa na półmisku lub podać ją w osobnych miseczkach, do maczania w niej warzyw.