11.2.08

TIAN Z CUKINII

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1,1-1,2 kg cukinii
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 10 dag ryżu
* 5 łyżek oliwy
* pęczek dymki wraz ze szczypiorem, posiekany
* 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
* 2 łyżki mąki pszennej
* sok z cukinii (patrz: Wykonanie) zmieszany z mlekiem, razem płyny powinny mieć objętość 600 ml
* 10 dag utartego parmezanu

Wykonanie:

1. Cukinie oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Utartą cukinię przełożyć na durszlak lub sito i lekko posolić. Sito zawiesić nad miską, do której będzie ściekał sok. Pozostawić na 15-20 minut. Pod koniec wycisnąć resztę soku rękami, a cukinię osuszyć w czystej ściereczce. Sok zachować (patrz: Składniki).
2. W osolonym wrzątku ugotować ryż na półmiękko, odcedzić, odstawić.
3. Rozgrzać w dużym rondlu 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Zwiększyć ogień i smażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać cukinię i czosnek i dusić razem przez 5 minut.
4. Sok z cukinii i mleko zagrzać. Cukinię oprószyć mąką, dusić przez 2 minuty, zdjąć z ognia i wymieszać z gorącym płynem. Ponownie postawić na ogniu i dusić do zgęstnienia.
5. Do gotowej cukinii dodać ryż i dwie łyżki utartego parmezanu, wymieszać dokładnie.
6. Przełożyć mieszaninę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Po wierzchu posypać parmezanem i skropić resztą oliwy. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 220 st. C.
Podawać na gorąco, a w upalne dni - w temperaturze pokojowej.

Popularne posty