6.2.08

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 70 dag bardzo młodej, zielonej fasolki szparagowej (obranej z włókien i ogonków)
* ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
Sos:
* 80 ml wysokogatunkowej oliwy
* 2 łyżki ziołowego octu winnego (np. estragonowego)
* 3 drobno posiekane szalotki lub małe dymki (bez szczypioru)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę (z odrobiną cukru). Do wrzątku wrzucić fasolę i gotować ją bardzo krótko (ok. 5 min. od ponownego zawrzenia wody). Odcedzić ugotowaną fasolę i przelać na durszlaku zimną wodą.
2. Przyrządzić sos, polać nim jeszcze ciepłą fasolkę, posypać natką i ostrożnie wymieszać. Zaraz podawać.

Popularne posty