PÓŁNOCNOAFRYKAŃSKA SAŁATKA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 3 obrane pomidory pokrojone w półplasterki
* 2 mięsiste zielone papryki, pokrojone w dosyć grubą kostkę
* czerwona cebula pokrojona w krążki
* duży obrany ogórek, pokrojony w plastry
Sos północnoafrykański:
* skórka otarta z 2 cytryn (po umyciu i sparzeniu owoców)
* 4 łyżki soku z cytryny
* półtorej łyżeczki soli
* kilka kropli sosu tabasco (ew. szczypta cajenne)
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* 200 ml oliwy
* pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry
* pół łyżeczki zmielonych nasion kminu rzymskiego
* pół łyżeczki musztardy
* łyżeczka cukru
* pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
1. Z podanych składników przyrządzić sos.
2. Warzywa włożyć warstwami do miski, polać sosem i zaraz podawać.