13.2.08

ZUPA KASZTANOWA Z REDON

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag kasztanów jadalnych
* pół litra wrzącej wody
* pół litra przegotowanego mleka
* opakowanie śmietanki kremowej
* 2 łyżki masła

Wykonanie:

1. Obrane kasztany zalać wrzącą wodą i gotować przez godzinę. Ugotowane wyjąć z wody łyżką cedzakową (wodę zachować) i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
2. Rozprowadzić powoli puree wodą, w której kasztany były gotowane; dodać gorące mleko, dokładnie wymieszać. Wstawić na bardzo mały ogień i gotować przez pół godziny.
3. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i podgrzać jeszcze, lecz nie dopuścić do zawrzenia.
4. Podawać w miseczkach, kładąc na wierzchu każdej porcji po kawałku świeżego masła.
Uwaga:
W niektórych domach bretońskich kasztany zamiast w wodzie, gotuje się w wywarze mięsnym.

Popularne posty