ZIMNA ZUPA CUKINIOWA Z CURRY
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 6 łyżek masła
* 1 kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę
* 3 dymki posiekane wraz ze szczypiorem
* łyżka przyprawy curry
* łyżka zmielonych nasion kminu rzymskiego
* 500 ml bulionu drobiowego
* półtora opakowania (ok. 375 ml) jogurtu naturalnego
* półtora opakowania śmietanki
* sól i swieżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzać w rondlu masło, dodać cukinię i cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Nie rumienić. Posypać warzywa curry i kminem; ciągle mieszając dusić jeszcze przez 2 minuty.
2. Przełożyć do pojemnika miksera i zalać zimnym bulionem. Zmiksować i przelać do wazy. Dodać jogurt i śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem oziębić.