ŚNIADANIE DLA DWOJGA
Proporcje jak w tytule.
Składniki:
* 2 duże kromki chleba (pszenno-żytniego, nie tostowego)
* 3 łyżki masła (można zastąpić oliwą)
* ząbek czosnku - przekroić wzdłuż na połowy
* 2 duże plastry wędliny (bekon, boczek, niezbyt chuda szynka)
* 2 jajka
* średni pomidor - obrać i pokroić w plastry
* 2 duże plastry żółtego sera
* 4 liście sałaty (najlepiej lodowej)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz cajenne do smaku
Wykonanie:
1. Kromki chleba skropić zimną wodą. Podsmażyć je z jednej strony na patelni w łyżce masła.
2. Każdą kromkę po stronie podsmażonej natrzeć połową ząbka czosnku.
3. Na patelni roztopić łyżkę masła, włożyć wędlinę i szybko podsmażyć, a następnie odwrócić.
4. Na plastry wędliny wbić po jednym jajku, posolić, popieprzyć i przykryć pokrywą. Po dwóch minutach ułożyć na jajkach plastry pomidora oprószone solą i pieprzem. Ponownie przykryć i smażyć minutę.
5. Na podsmażonej stronie każdej kromki chleba ułożyć wędlinę z jajkami i pomidorami. Przykryć plastrami sera i oprószyć cajenne.
6. Na patelni roztopić ostatnią łyżkę masła, włożyć kromki chleba, przykryć i podsmażać na małym ogniu, aż ser się stopi, 1-2 minuty.
7. Każdą kromkę podawać między dwoma liśćmi sałaty.