KURCZAK NA SZYBKO Z RYŻEM
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* torebka ryżu długoziarnistego
* sól do smaku
* pierś z jednego kurczaka, bez skóry i kości
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* spory ząbek czosnku
* po dwie łyżeczki sosu sojowego i zalewy z oliwek (lepiej z zielonych)
* po kilka kropli maggi oraz sosu worcestershire
* po pół łyżeczki czarnego i ziołowego pieprzu
* łyżeczka masła
* 10 liści lodowej sałaty
Wykonanie:
1. Zagotować wodę, osolić, włożyć torebkę ryżu i gotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Liście sałaty umyć, osączyć, połamać wzdłuż na mniejsze kawałki i ułożyć z nich dwa bukieciki w małych filiżankach lub kubkach.
3. Mięso pokroić w kostkę o boku 2 cm. Skropić je maggi i sosem worcestershire oraz połową sosu sojowego, oprószyć pieprzami i wetrzeć przyprawy w mięso.
4. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć na średnim ogniu.
5. Gdy mięso zjaśnieje ze wszystkich stron, dodać drobno posiekany czosnek i resztę sosu sojowego. Jeszcze minutę podsmażyć.
6. Dodać zalewę, wymieszać potrawę i przykryć naczynie pokrywą.
7. Ugotowany ryż wyjąć z wody i rozciąć torebkę.
8. Do kurczaka dodać masło, zamieszać, wsypać ryż i jeszcze przez minutę podgrzewać, ciągle mieszając.
9. Podawać w płytkich miseczkach. Osobno podać kubeczki z sałatą.