18.4.08

SAŁATKA Z SUROWEGO KALAFIORA 2

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* nieduży młody kalafior - utrzeć na tarce o średnich oczkach
* puszka groszku konserwowego - bez zalewy
* 15 dag wędlin - pokroić w długie wąskie paski
* pół pęczka koperku - drobno posiekać
* 3 jajka na twardo do dekoracji - podzielić na ćwiartki (można pominąć)

Sos:

* 100 ml majonezu
* łyżeczka ostrej drobnoziarnistej musztardy
* zmiażdżony ząbek czosnku
* kilka kropli sosu worcestershire
* kilka kropli zielonego tabasco (można pominąć)
* 2 łyżki oliwy
* łyżeczka jasnego octu winnego
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Składniki sosu dokładnie zmiksować.
2. Składniki sałatki (z wyjątkiem jajek) wsypać do miski, polać sosem, dokładnie wymieszać.
3. Wstawić sałatkę na pół godziny do lodówki.
4. Po wyjęciu ponownie wymieszać i udekorować jajkami, które oprószyć solą i białym pieprzem lub cajenne.

Uwagi:

1. Z wędlin najlepsza będzie wędzona polędwica lub chuda szynka, lecz bardzo ciekawie smakuje pikantne salami lub wędzony łosoś.
2. Zamiast wędlin można użyć pieczonej cielęciny lub pieczonego kurczaka.
3. Oprócz wymienionych składników można dodać pokrojone w 2 cm kawałki, ugotowane lub konserwowe szparagi (główki zostawić do dekoracji), seler naciowy pokrojony w plasterki lub pieczarki (z zalewy).
4. Zamiast koperku można dodać szczypiorek, szczególnie w wariancie z pieczonym mięsem.

Popularne posty