21.4.08

ZUPA OGÓRKOWA Z TRUSKAWKAMI

Proporcje dla 6-8 osób.

Składniki:

* 3 świeże ogórki, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
* 1,25 litra odtłuszczonego bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
* 3 średnie ziemniaki, obrane i ugotowane
* 15 dag truskawek
* ćwierć opakowania kwaśnej śmietany
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* siekana świeża mięta do przybrania

Wykonanie:

1. Odlać 250 ml bulionu i ugotować w nim ogórki do miękkości (około 10 minut).
2. W mikserze rozdrobnić w 500 ml bulionu ogórki (wraz z wywarem) i ziemniaki. Przelać zawartość pojemnika do miski.
3. Do pojemnika miksera wlać resztę bulionu i truskawki. Zmiksować, a następnie dolać do wcześniej przygotowanego puree. Zawartość miski wymieszać i przecedzić przez sito. Do przecedzonej zupy dodać śmietanę i doprawić do smaku.
4. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posypać miętą.

Popularne posty