SOJA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 375 ml bulionu warzywnego
* pół dużej zielonej papryki posiekanej w drobną kostkę
* duża łodyga selera naciowego, drobno posiekana
* 2 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
* mała cebula, posiekana
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 1 litr nasion soi (ugotowane lub z puszki - osączone)
* 6 lekko ubitych jajek
* 3 kromki pieczywa tostowego bez skórki, pokruszonego
* 2 średnie marchwie, starte na drobnych oczkach tarki
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* pół łyżeczki suszonego oregano
* pół łyżeczki suszonego tymianku
* szczypta mielonych goździków
Wykonanie:
1. Do dużego rondla wlać bulion, dodać paprykę, seler, pieczarki, cebulę i czosnek. Gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
2. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne, przełożyć do niego mieszankę, wyrównać jej
powierzchnię i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Potrawa powinna się z wierzchu zrumienić.