SURÓWKA Z GREJPFRUTA I AWOKADO
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 25 dag cienkich plastrów bekonu pokrojonych (poprzecznie) w paseczki o grubości 0,5 cm
* 2 grejpfruty obrane ze skórki i białych części, podzielone na cząstki
* 2 awokado, każde pokrojone wzdłuż na 12 płatków
* sok z połówki cytryny
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżeczki oliwy
* 2 łyżeczki cukru
* średnia fioletowa cebula, posiekana
* skórka z grejpfrutów (umyta i sparzona), skrojona w wiórki (ok. 2 łyżeczek)
Wykonanie:
1. Bekon blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Wyjąć, osączyć i osuszyć na kawałku ręcznika papierowego.
2. Płatki awokado kolejno zanurzać w soku z cytryny. Po wyjęciu z soku przyprawić solą (sok zachować) i układać na czterech talerzach wraz z cząstkami grejpfruta.
3. Bekon zrumienić na oliwie (powinien być chrupiący). Dodać cukier, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać i silnie podgrzać.
4. Polać awokado i grejpfruta sosem z kawałkami bekonu. Posypać cebulą i udekorować wiórkami skórki z cytrusów.