TERRINE Z RYŻU I WARZYW
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* pół litra ugotowanego brązowego ryżu
* 250 ml bulionu warzywnego
* łyżka margaryny
* średnia posiekana cebula
* 2 małe cukinie (kurżetki) pokrojone w plasterki
* 6 średnich pieczarek pokrojonych w plasterki
* łyżeczka ziół prowansalskich (albo wybranej mieszanki ziołowej)
* pół łyżeczki soli czosnkowej
* sól i czarny pieprz do smaku
* 4 lekko ubite jajka
* 6 dużych liści szpinaku (bez łodyżek)
* 6 łyżeczek utartego parmezanu
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszać ryż z bulionem i odstawić.
2. Rozgrzać margarynę i podsmażyć na niej cebulę, aż zmięknie. Wówczas dodać cukinię,
pieczarki i przyprawy. Dusić razem przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
3. Warzywa i ubite jajka dodać do ryżu i dokładnie wymieszać. Półmisek o wymiarach około 25x15x4 cm wyłożyć połową liści. Na nie nałożyć masę ryżową, wygładzić ją (lekko ugniatając) drewnianą łyżką. Posypać powierzchnię parmezanem i przykryć resztą liści. Dobrze, jeśli dolne i górne liście stykają się ze sobą, a potrawa jest jakby opakowana w nie.
4. Półmisek wstawić do większego naczynia z wodą (poziom wody powinien wynosić ok. 2,5 cm). Terrine zapiekać przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C.