23.4.08

TRÓJKOLOROWA ZAPIEKANKA

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 50 dag suchej czarnej fasoli
* 2 posiekane cebule
* 2 łyżki oleju
* 2 zielone papryki, pokrojone w 2,5 cm kawałki
* 4 marchewki pokrojone w plasterki grubości 1 cm
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 40-45 dag puszka pomidorów (posiekane i wraz z zalewą)
* 150 ml bulionu warzywnego
* sól i czarny pieprz do smaku
* wiórki skórki z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)

Wykonanie:

1. Fasolę zalać chłodną, przegotowaną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości (nie solić).
2. Rozgrzać olej i zezłocić na nim cebulę. Dodać paprykę, marchew i fasolę. Dusić razem przez 5 minut. Posypać koperkiem.
3. Dodać pomidory wraz z zalewą i bulion; doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 25 minut. Przed podaniem posypać skórką pomarańczową. Podawać na gorąco.

Popularne posty