26.5.08

ROLADA WOŁOWA Z NADZIENIEM ORZECHOWYM

Proporcje dla 8-10 osób.

Składniki:

* 1,5 kg młodej wołowiny na pieczeń (w jednym kawałku)

Nadzienie:

* 5 dag orzechów pekan, grubo pokrojonych
* 2 łyżki stopionego masła
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki płynnego miodu
* łyżka otartej skórki pomarańczowej (z umytej i sparzonej pomarańczy)
* 50 ml porto
* ubite jajko
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 4-5 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)

Do duszenia mięsa:

* duża marchew, grubo posiekana
* 3 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
* duża cebula, grubo posiekana
* 2 łyżki masła

Sos:

* 250 ml bulionu wołowego
* 100 ml porto
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* listki rzeżuchy do dekoracji

Wykonanie:

1. Z mięsa usunąć tłuszcz i błony. Poprzez 3/4 długości naciąć głęboko kieszeń na nadzienie.
2. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, dodając tyle pokruszonego pieczywa, aby masa była wilgotna, ale nie mokra.
3. Wepchnąć nadzienie do kieszeni w mięsie, spiąć wykałaczkami i zasznurować.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone warzywa i kawałki masła. Na warzywach ułożyć pieczeń. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 50-60 minut. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Wg oryginalnego przepisu mięso powinno być średnio wypieczone (jeśli ktoś woli wypieczone, powinien piec je o 15-20 minut dłużej). Gotową pieczeń ułożyć na półmisku, luźno przykryć folią i zostawić w spokoju na kwadrans.
5. Sos spod pieczeni przecedzić (jeśli jest zbyt rzadki, przetrzeć do niego trochę warzyw), dodać bulion i porto; odparować do pożądanej gęstości. Sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem.
6. Z pieczeni wyjąć wykałaczki i zdjąć nitki. Ułożyć mięso na wygrzanym półmisku i polać częścią sosu. Wokół udekorować rzeżuchą, a osobno w sosjerce podać pozostały sos. Już na stole kroić pieczeń w niezbyt cienkie plastry.

Popularne posty