UDZIEC BARANI W CHRUPIĄCEJ SKÓRCE
Proporcje dla 6-8 osób.
Składniki:
* 2,25 kg udźca baraniego
* kilka gałązek natki pietruszki
* liść laurowy
* łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
* łyżeczka ziaren ziela angielskiego
* łyżka octu winnego
* łyżka brązowego cukru
Skórka:
* 6-8 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)
* mała cebula, drobno posiekana
* 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty
* łyżeczka mieszanych suszonych ziół (np. zioła prowansalskie)
* sól i czarny pieprz do smaku
* dwa plastry ananasa z puszki, drobno pokrojone
* ubite jajko
* 2 łyżki stopionego masła
Do dekoracji:
* 3-4 limonki (po pół na osobę)
* galaretka miętowa
* gałązki świeżej mięty
Wykonanie:
1. Włożyć udziec do dużego rondla i zalać zimną wodą (wlać tyle wody, by przykryła mięso). Dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić, aż mięso będzie miękkie (około 2 godzin).
2. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić mięso w wywarze. Zimne mięso wyjąć z wywaru i osuszyć w papierowym ręczniku.
3. Posmarować udziec stopionym masłem. Wymieszać pozostałe składniki skórki i oblepić masą mięso. Przełożyć udziec na blachę z kratką i piec przez około 20-30 minut w temperaturze 190 st. C. Skórka powinna być złocista i chrupiąca.
4. Upieczony udziec przełożyć na ogrzany półmisek. Limonki poprzekrawać na połowy, wydrążyć miąższ (pozostawiając ok. 0,5 cm przy ściankach). W miejsce miąższu nałożyć galaretkę. Ustawić połówki limonek wokół mięsa i udekorować wszystko świeżą miętą.