12.5.08

SZPARAGI AU GRATIN

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 36 świeżo ugotowanych szparagów
* parmezan do posypania

Sos:

* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki pszennej
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* 100 ml mleka
* 50 ml śmietanki
* 10 dag startego żółtego sera (najlepiej cheddar)
* 2 łyżki startego parmezanu
* sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

1. Bulion zagotować z mlekiem i śmietanką.
2. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją gorącym bulionem i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Sos gotować mieszając, do zgęstnienia. Dodać starte sery i wymieszać, aż się stopią. Na koniec doprawić sos solą, pieprzem i gałką.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać część sosu, na nim ułożyć szparagi i znów sos - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Na koniec posypać powierzchnię parmezanem.
5. Potrawę zapiekać przez 5-7 minut (do zrumienienia powierzchni) w temperaturze 230 st. C.

Popularne posty