SZPARAGI Z JAJKAMI I SZYNKĄ
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 24 ugotowane szparagi
* 3 jajka na twardo - pokroić w plasterki
* 30 dag gotowanej szynki - pokroić w kostkę
* starty parmezan do posypania
Sos:
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki pszennej
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* 100 ml mleka
* 50 ml śmietanki
* sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
1. Bulion zagotować z mlekiem i śmietanką.
2. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją gorącym bulionem i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Sos gotować mieszając, do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4. Na dno naczynia do zapiekania wlać część sosu, na nim ułożyć część szparagów, na nich jajka i szynkę, po czym ponownie sos i tak dalej, do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
5. Posypać wszystko po wierzchu parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
6. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200 st. C.