SZPARAGI ZAPIEKANE Z SEREM
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 36 ugotowanych szparagów
* łyżeczka masła do natłuszczenia naczynia
* łyżka soku z cytryny
* 4-6 łyżek stopionego masła
* 40 dag sera żółtego w plastrach (najlepszy jest gruyere)
* starty parmezan do posypania
Wykonanie:
1. Naczynie do zapiekania (najlepsze byłoby spore, płaskie) natłuścić masłem i ułożyć w nim szparagi.
2. Szparagi skropić sokiem cytrynowym i połową stopionego masła.
3. Przykryć szparagi serem w plastrach, posypać parmezanem i skropić resztą masła.
4. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200 st. C.
Uwaga:
Jeśli nie dysponujemy naczyniem o odpowiednim kształcie (czyli takim, aby szparagi pokryły dno jedną warstwą), wówczas możemy użyć innego, w którym warstwy szparagów będą poprzekładane warstwami sera (pierwsza - szparagi, ostatnia - ser).