7.5.08

SZPARAGI ZAPIEKANE W RYŻU

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1 kg ugotowanych szparagów
* torebka suchego ryżu długoziarnistego
* 250 ml wywaru z gotowania szparagów
* 150 ml białego wytrawnego wina
* 6 ziaren białego pieprzu - lekko zmiażdżyć w moździerzu
* sól do smaku
* łyżeczka masła do natłuszczenia naczynia
* 10 dag utartego sera (najlepiej gruyera)
* 5 dag utartego parmezanu - obydwa gatunki zmieszać ze sobą
* 6 łyżek stopionego masła

Wykonanie:

1. Do garnka wlać wywar ze szparagów i wino. Dodać pieprz i lekko osolić. Doprowadzić do zawrzenia.
2. Włożyć ryż w torebce i ugotować go do miękkości.
3. Naczynie żaroodporne natłuścić, włożyć połowę ryżu, na nim ułożyć szparagi i przykryć je resztą ryżu. Po wierzchu posypać potrawę serem i polać masłem.
4. Zapiekać przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia powierzchni) w temperaturze 180 st.

Popularne posty