SZPARAGI ZAPIEKANE ZE ŚMIETANĄ
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* pół łyżki miękkiego masła
* 1-1,2 kg ugotowanych szparagów
* sól i biały pieprz do smaku
* opakowanie gęstej kwaśnej śmietany
* 2 kromki chleba tostowego bez skórki - drobno pokruszyć
* 3 łyżki oziębionego masła - pokroić w kawałeczki
Wykonanie:
1. Płaskie naczynie żaroodporne natłuścić miękkim masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 st. C.
2. W naczyniu ułożyć szparagi, oprószyć je lekko solą i pieprzem, polać śmietaną (lekko poruszyć naczyniem, aby śmietana dostała się też do niższych warstw szparagów), posypać okruchami chleba i kawałkami posiekanego masła.
3. Zapiekać do zrumienienia powierzchni - ok. pół godziny. Podawać na stół w tym samym naczyniu.