31.5.08

ZIEMNIAKI NADZIEWANE JAJKAMI I JOGURTEM

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 6 dużych ziemniaków
* 6 dag miękkiego masła
* 6 posiekanych dymek
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 6 łyżek jogurtu
* 6 ubitych jajek
* 10 dag startego żółtego sera
* 2 łyżki posiekanych świeżych listków kolendry

Wykonanie:

1. Ziemniaki umyć, osuszyć i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C) na około półtorej godziny (sprawdzić widelcem, czy są już upieczone).
2. Upieczone ziemniaki przekroić wzdłuż na połowy i wydrążyć łyżeczką. Miąższ utrzeć z masłem, cebulą, jogurtem, jajkami, solą i pieprzem.
3. Nadzienie nałożyć do wydrążonych ziemniaków i posypać je po wierzchu serem. Wstawić ziemniaki do piekarnika i zapiec do zrumienienia się sera. Podawać gorące, posypane siekaną kolendrą.

Uwaga:

Ponieważ listki świeżej kolendry nie zawsze są osiągalne, można ją zastąpić innym świeżym zielem: lebiodką, natką, koperkiem lub choćby szczypiorem z dymki.

Popularne posty