ZAPIEKANKA Z MIESZANEJ KAPUSTY
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* pół niedużej kapusty włoskiej, grubo pokrojonej
* ćwiartka małej czerwonej kapusty, poszatkowanej
* 2 pomidory obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
* osączone z tłuszczu skwarki z 3 plastrów bekonu pokrojonych w kostkę
* 2 łyżki masła
* grubo pokrojona cebula
* półtorej łyżki mąki pszennej
* 80 ml mleka
* starta gałka muszkatołowa
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 1/3 opakowania gęstej, kwaśnej śmietany
* 10 dag utartego sera cheddar
Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć włoską kapustę, oprószyć solą i pieprzem. Następną warstwę będzie stanowiła kapusta czerwona (też doprawiona), kolejną pomidory. Po wierzchu posypać całość skwarkami.
2. Połowę masła roztopić na patelni, dodać cebulę i usmażyć ją na złoty kolor. Przełożyć na wierzch zapiekanki.
3. Z reszty masła i mąki zrobić złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją mlekiem i gotować mieszając, aż zgęstnieje (nie zagotowywać). Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Polać sosem zapiekankę.
4. Powierzchnię potrawy posypać tartym serem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez pół godziny. Kapusta powinna być miękka, a powierzchnia sera - przyrumieniona.