24.6.08

RYBA MAŚLANA NA OSTRO Z OWOCAMI MORZA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 filety ryby maślanej (bez skóry)
* 4 łyżki masła
* 4 nieduże dymki wraz ze szczypiorem - pokroić w plasterki
* 2 ostre papryki - pozbawić nasion i pokroić w pierścionki
* mięso z 8 ugotowanych dużych krewetek - pokroić w plastry
* 15 dag mięsa krabów
* 8 małży (w sosie własnym lub w białym winie, lecz po osączeniu z sosu)

Sos:

* 100 ml białego wytrawnego wina
* 50 ml wytrawnego sherry
* łyżeczka czerwonego tabasco
* pół łyżeczki kawowej cajenne
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Filety oprószyć solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać połowę masła i usmażyć na nim rybę tak, aby pozostała jędrna. Usmażone filety wyjąć i odstawić.
3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać łyżkę masła. Roztopić, dodać dymkę i paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
4. Do tłuszczu dodać resztę masła, roztopić włożyć owoce morza, podsmażyć je przez 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
5. Na patelnię wlać wino i sherry, dodać pozostałe składniki sosu, doprowadzić do zawrzenia i pogotować przez minutę, po czym zestawić z ognia.
6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie warstwę owoców morza, na nich filety, które z kolei przykryć cebulą i papryką. Całość zalać sosem i przykryć szczelnie folią.
7. Wstawić na 15 minut do piekarnika (200 st. C) i zaraz podawać, najlepiej z ryżem na sypko i sałatą.

Popularne posty