ZIELONA SAŁATKA Z RYBY MAŚLANEJ
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 filety ryby maślanej (bez skóry)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżki oliwy
==================
* 2 garście szpinaku - sparzyć przez 3 minuty w osolonym wrzątku i grubo posiekać
* mały brokuł - ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, usunąć łodygi i podzielić na małe różyczki
* pół puszki zielonego groszku - odcedzić z zalewy
* szczypior z 2 dymek - posiekać
Sos:
* 4 łyżki oliwy
* łyżka soku cytrynowego
* 8 kaparów - posiekać
* 4 ziarna zielonego pieprzu - zmiażdżyć w moździerzu
* duży ząbek czosnku - rozetrzeć z solą
* ew. sól do smaku
Wykonanie:
1. Rybę natrzeć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawić do wystudzenia.
2. Składniki sosu wymieszać w słoiku i odstawić na pół godziny.
3. Do miski włożyć składniki sałatki (te spod kreski) i dokładnie, lecz ostrożnie wymieszać je ze sobą.
4. Ostudzoną rybę ostrożnie porozdzielać dwoma widelcami na małe kawałki. Posypać nimi warzywa w misce i już nie mieszać.
5. Sos jeszcze raz wymieszać i polać nim sałatkę.
6. Zaraz podawać. Jako dodatek najsmaczniejsza będzie bagietka z masłem.