RYBA MAŚLANA Z ZACHODNIEGO WYBRZEŻA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 80 dag filetów z ryby maślanej (bez skóry)
* mąka wymieszana z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem - do obtaczania
* pół kostki masła
* 6 łyżek migdałów w płatkach
* 15 dag małych pieczarek (same kapelusze) - pozostawić w całości i nie myć ich, tylko wytrzeć ręcznikiem papierowym
* 2 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki naci pietruszki
* pół pojemnika śmietanki kremowej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Filety obtoczyć w przyprawionej mące.
2. Na patelni rozgrzać połowę masła i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Gotowe przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.
3. Na innej patelni rozgrzać resztę masła, wsypać płatki migdałów i usmażyć je do zrumienienia.
4. Do migdałów dodać pieczarki, sok i połowę natki, posolić i popieprzyć, wymieszać. Dusić na małym ogniu, aż pieczarki staną się miękkie.
5. Do sosu dodać śmietankę, wymieszać i podgrzać, lecz nie zagotowywać. Gotowym sosem polać filety i posypać je resztą natki.
6. Podawać z ziemniakami puree oraz sałatą.
Uwaga:
W ten sposób można przyrządzić inną rybę, np. łososia lub solę.