RYBA MAŚLANA PO JAPOŃSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 filety ryby maślanej (bez skóry)
* olej do smażenia (najlepszy byłby sezamowy, ale może być też arachidowy, kukurydziany lub sojowy)
Sos:
* 75 ml sosu sojowego
* 75 ml jasnego piwa
* 3 łyżki brązowego cukru
* 2 cm kawałek kłącza imbiru - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
* duży ząbek czosnku - rozetrzeć
Do dekoracji:
* bardzo cienkie plastry rzodkwi
* wąskie pasemka ostrej papryki
* zielenina
Wykonanie:
1. Zmieszać składniki sosu, natrzeć nim filety, włożyć do miski i zalać pozostałym sosem.
2. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 godzin. W tym czasie raz przełożyć filety ze spodu na wierzch (a te z wierzchu na spód).
3. Zamarynowane filety wyjąć i osączyć na sicie nad miską z sosem.
4. Na dno patelni wlać cienką warstwę oleju, a kiedy się rozgrzeje, włożyć filety i szybko usmażyć je z obu stron.
5. W czasie, gdy ryba się smaży, wlać pozostały sos do rondelka i powoli doprowadzić do zawrzenia.
6. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu i udekorować podanymi wyżej dodatkami. Osobno podać ugotowany na półsypko, nieosolony ryż.