30.6.08

RYBA MAŚLANA W SOSIE Z MANGO

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 6 filetów ryby maślanej (bez skóry)
* mąka zmieszana z solą i białym pieprzem - do obtaczania
* 4 łyżki masła
* 6 łyżek oliwy

Sos:

* 3 łyżki jasnego octu winnego
* 3 łyżki białego wytrawnego wina
* 2 szalotki lub nieduża dymka (bez szczypioru) - posiekać drobno
* łyżka śmietanki kremowej
* 6 łyżek bardzo zimnego masła - pokroić w kawałki o boku ok. 1,5 cm
* łyżka soku pomarańczowego
* dwie łyżki puree z mango (ćwierć dużego lub pół małego dojrzałego owocu zmiksować lub rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito)
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Filety obtoczyć w przyprawionej mące. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor, a następnie przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
2. Do rondelka wlać ocet i wino, dodać posiekane szalotki i gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje.
3. Do pozostałych resztek płynu dodać śmietankę i ponownie ogrzewać do odparowania.
4. Do sosu dodawać partiami po kilka kawałków zimnego masła i ubijać trzepaczką rózgową. Każdą partię masła dodawać dopiero wtedy, gdy wcześniejsza całkowicie została wchłonięta przez sos.
5. Po wyczerpaniu całego masła - nadal ubijając - dolać sok i dodać puree z mango. Gdy składniki się połączą sprawdzić smak sosu i doprawić solą i pieprzem.
6. Gorącym sosem polać filety i zaraz podawać.

Uwaga:

Sos powinien być przyrządzony bezpośrednio przed podaniem; ostudzonego nie można już podgrzewać, ponieważ rozwarstwiłby się.

Jeżeli sos zostanie przyrządzony nieco wcześniej, należy go do chwili podania przetrzymywać w naczyniu do gotowania w kąpieli wodnej, aby utrzymać właściwą temperaturę.

Popularne posty