RYBA MAŚLANA Z SOSEM GREJPFRUTOWYM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 1 kg filetów ryby maślanej (bez skóry)
* sól do smaku
* oliwa do smażenia
Sos:
* pół kostki masła
* 4 łyżki oliwy
* 4 dojrzałe, niezbyt kwaśne grejpfruty - obrać ze skóry oraz białych części i wszystkich błonek, pokroić w kawałki
* 4 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* 4 łyżki kaparów
Wykonanie:
1. Filety posolić (użyć mniej soli niż zwykle) i usmażyć na złoto w gorącej oliwie.
2. Gotową rybę wyjąć, osączyć z resztek oliwy na ręczniku papierowym, ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.
3. Masło z oliwą rozgrzać w rondelku, dodać pozostałe składniki sosu i dusić przez 2 minuty na małym ogniu.
4. Gotowym sosem polać filety.
Uwaga:
W ten sposób można przyrządzić inną rybę, np. łososia lub solę.