18.6.08

RYBA MAŚLANA Z MIGDAŁAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 8 łyżek migdałów w płatkach
* 4 filety ryby maślanej (bez skóry)
* sól i biały pieprz do smaku
* mąka pszenna do obtaczania
* 4 łyżki masła
* 3 łyżki oliwy
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* 4 plastry cytryny (wraz ze skórką)

Wykonanie:

1. Płatki migdałów rozsypać jedną warstwą na blasze i rumienić przez 8-10 minut w piekarniku (180 st. C).
2. Filety natrzeć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
3. Na patelni roztopić połowę masła, dodać oliwę, rozgrzać, włożyć rybę. Szybko zrumienić ją z jednej strony, odwrócić i dosmażyć na mniejszym ogniu z drugiej. Usmażone filety przełożyć na wygrzany półmisek i trzymać w cieple.
4. W małym rondelku rozpuścić pozostałe masło i lekko je zrumienić. Zestawić z ognia, wymieszać z sokiem cytrynowym i polać filety.
5. Każdy filet posypać prażonymi migdałami, następnie siekaną natką i udekorować plastrem cytryny.

Popularne posty