4.6.08

SAŁATKA Z BROKUŁÓW I FASOLKI SZPARAGOWEJ

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 250 ml ugotowanej i osączonej fasolki szparagowej (powinna być jeszcze lekko ciepła)
* sok z 1 cytryny
* 85 ml oliwy
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* nieduża fioletowa cebula, pokrojona w piórka
* 2-3 róże brokułów podzielone na drobniejsze kawałki (w sumie powinny mieć objętość ok. 1 litra)
* ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
* średnia fioletowa cebula pokrojona w pierścienie - do dekoracji

Wykonanie:

1. Fasolkę wsypać do miski i wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wsypać cebulę pokrojoną w piórka.
2. Brokuły sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody (również wrzącej i lekko osolonej) aż będą miękkie, lecz jędrne (około 3-4 minut). Ugotowane wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
3. Przełożyć brokuły do miski z fasolką, skropić niewielką ilością soku z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Posypać sałatkę natką pietruszki i udekorować krążkami cebuli. Sałatka powinna mieć temperaturę pokojową.

Popularne posty