14.7.08

KURCZĘ PIECZONE NA SPOSÓB FRANCUSKI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczę o wadze 1,35-1,5 kg
* 250 ml białego wytrawnego wina
* 250 ml bulionu drobiowego
* łyżka masła

Pasta serowa:

* 9 dag sera neufchatel lub ricotta
* 2 łyżki siekanej natki pietruszki
* 2 łyżeczki posiekanych listków estragonu lub pół łyżeczki suszonego estragonu
* 4 szalotki lub małe dymki (bez szczypioru), drobno posiekane
* łyżka miękkiego masła
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Nadzienie:

* 2 łyżki masła
* mała cebula, drobno pokrojona
* 2 łodygi selera, drobno posiekane
* 2 łyżeczki posiekanych listków estragonu lub pół łyżeczki suszonego estragonu
* 2 łyżki siekanej natki pietruszki
* łyżeczka otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny)
* 4 pokruszone kromki pieczywa tostowego (bez skórki)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sos:

* 375 ml sosu wytworzonego podczas pieczenia kurczaka (jeśli płynu byłoby mniej - dodać odpowiednią ilość bulionu drobiowego)
* łyżka mąki kukurydzianej rozprowadzona w połowie opakowania śmietanki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Kurczę umyć, osuszyć, wyciąć nadmiar tłuszczu z okolic jamy brzusznej. Utrzeć razem wszystkie składniki pasty serowej.
2. Ułożyć kurczę piersią do góry i palcami ostrożnie oddzielić skórę od mięsa piersi tak, by powstała kieszeń. Nałożyć pastę pomiędzy mięso a skórę.
3. Przyrządzić nadzienie: rozgrzać masło i udusić w nim do miękkości cebulę. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki nadzienia. Utrzeć na masę, nadziać jamę brzuszną kurczęcia i spiąć szpilkami.
4. Ułożyć kurczę piersią do dołu w naczyniu żaroodpornym. Podlać winem i bulionem, dodać masło. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Wstawić kurczę i piec około godziny. W tym czasie kilkakrotnie je odwrócić i polewać tworzącym się sosem. Przez ostatnie chwile powinno piec się piersią do góry. Należy również zwrócić uwagę, aby skórka była chrupka (w razie potrzeby piec trochę dłużej, niż godzinę).
5. Upieczonego kurczaka ułożyć na półmisku. Przyrządzić sos: składniki wymieszać i chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić.
6. Wyjąć szpilki z kurczaka, podzielić tuszkę na 4 porcje, skropić lekko częścią sosu i podawać. Resztę sosu podać osobno w sosjerce.

Popularne posty