SZYBKA SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SZPARAGÓW
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* puszka tuńczyka (jeśli w sosie własnym to + 2 łyżki oliwy) - rybę rozdrobnić widelcem
* słoik białych szparagów - szparagi pokroić w 2 cm kawałki
* 4 liście lodowej sałaty - pokroić w wąskie paski
* 2-3 jajka na twardo - grubo pokroić
* 2 łyżki posiekanej zieleniny (najlepszy będzie koperek)
* 12 zielonych oliwek bez pestek (można pominąć)
Sos:
* 4 łyżki majonezu
* 2 łyżki śmietanki kremowej
* łyżeczka musztardy dijon
* łyżeczka soku cytrynowego
* pół łyżeczki kawowej cajenne
* sól do smaku
Wykonanie:
1. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
2. Składniki sałatki wsypać do miski, zalać sosem, delikatnie wymieszać i zostawić na 5 minut w temperaturze pokojowej.
3. Przed samym podaniem sałatkę jeszcze raz ostrożnie wymieszać.