16.7.08

PŁATY KURCZAKA W SOSIE Z CZARNEJ FASOLI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag filetów z piersi kurczaka (bez skóry i kości)
* półtorej łyżki osączonej czarnej fasoli z puszki
* łyżka sosu sojowego
* łyżeczka brązowego cukru
* 2 łyżki oleju
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* łyżeczka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

1. Filety włożyć do zamrażalnika, aby stwardniały (lecz nie zamarzły). Wyjąć i pokroić w poprzek w bardzo cienkie płatki.
2. Fasolę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli. Wymieszać fasolę z sosem sojowym, cukrem i trzema łyżkami wody. Utrzeć lub zmiksować.
3. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć płaty kurczaka, aż zbieleją. Wtedy dodać czosnek, wymieszać; dodać sos z fasoli i doprowadzić wszystko do zawrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie miękkie (około 4 minut).
4. Mąkę kukurydzianą wymieszać z łyżką wody, wlać do potrawy i zagotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać na gorąco.

Popularne posty