AROMATYCZNA CIELĘCINA Z FASOLĄ NA SZYBKO
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 łyżeczki oleju roślinnego
* średnia posiekana cebula
* pół sporej zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 25 dag cielęciny pokrojonej w cienkie plasterki
* łyżeczka chili
* pół łyżeczki proszku curry (rodzaj wg uznania)
* 100 ml pomidorów z puszki, rozgniecionych widelcem na miazgę
* 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
* 150 ml czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy)
Wykonanie:
1. W litrowym rondlu podgrzać olej, dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć około 5 minut, aż cebula się zeszkli; wówczas dodać płatki mięsa wraz z przyprawami i smażyć około 3 minut, aż mięso straci różowy kolor.
2. Do mięsa dodać rozgniecione pomidory oraz przecier i - od czasu do czasu mieszając - dusić wszystko jeszcze przez 5 minut.
3. Wsypać fasolę, zamieszać i silnie podgrzać, już nie zagotowując. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Uwaga:
Zamiast cielęciny można również użyć młodej wołowiny (polędwica).