AUSTRALIJSKA ZAPIEKANKA O GRECKIM RODOWODZIE
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 75 dag pomidorów, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
* 75 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w dość grubą kostkę
* 50 dag niedużych cebul pokrojonych w ćwiartki
* 50 dag młodych cukinii (kurżetek) pokrojonych w grubą kostkę
* 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kawałki długości ok. 3 cm
* ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki posiekanego koperku
* łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku
* 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
* sól i czarny pieprz do smaku
* 80 ml oliwy
Wykonanie:
1. Duże naczynie żaroodporne natłuścić niewielką ilością oliwy. Na dnie ułożyć połowę pomidorów. Ziemniaki, cukinie, cebule i seler zmieszać w misce i tak przygotowane ułożyć na pomidorach. Przykryć mieszankę resztą pomidorów.
2. Posypać potrawę siekanymi ziołami i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Polać oliwą.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C i piec przez pół godziny. Po tym czasie delikatnie przemieszać warzywa i wstawić do piekarnika na 40 minut. Sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Podawać w chłodne dni na gorąco, a w czasie upałów - w temperaturze pokojowej.