KULKI CIELĘCE W SOSIE POMIDOROWYM
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki kulek:
* 60 dag mielonej cielęciny
* 2 łyżki bułki tartej
* 120 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
* ćwierć łyżeczki sproszkowanego czosnku
* duża szczypta suszonego tymianku
* po szczypcie soli i czarnego pieprzu
Składniki sosu:
* łyżka oliwy
* zmiażdżony ząbek czosnku
* średnia posiekana cebula
* pół sporej zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
* 500 ml pomidorów z puszki, osączonych z zalewy i rozgniecionych widelcem
* 120 ml przecieru pomidorowego
* 100 ml wody
* 250 ml bulionu wołowego
* półtorej łyżeczki suszonej bazylii
* 3/4 łyżeczki soli
* pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
* pół łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
* duża szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie kulek:
1. Wszystkie składniki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić.
2. Z masy uformować kulki o średnicy ok. 4 cm. Układać je obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym.
3. Piec przez 40 minut w temperaturze 190 st. C. Powinny się mocno zrumienić.
Wykonanie sosu:
1. W dwulitrowym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
2. Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 35 minut, mieszając od czasu do czasu.
Upieczone kulki polać na półmisku sosem i zaraz podawać.