20.8.08

ŁOPATKA Z JABŁKAMI ZAPIEKANA W CIEŚCIE

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 50 dag łopatki wieprzowej, posiekanej tasakiem w drobną kostkę (ok. 0,5 cm)
* łyżka oliwy lub innego tłuszczu
* 2 średnie cebule, posiekane
* sól i czarny pieprz do smaku
* duża szczypta suszonej szałwi (niekoniecznie)
* 2 okrągłe płaty gotowego kruchego ciasta
* 4 niezbyt kwaśne jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry i obgotowane w wrzątku (tak, aby się nie rozpadły)
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* rozbełtane jajko lub mleko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

1. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać mięso i smażyć je na niewielkim ogniu do zrumienienia. Dodać cebulę, sól, pieprz, szałwię oraz łyżkę wody. Wymieszać, przykryć i dusić przez 20 minut.
2. Dno i boki tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożyć jednym płatem ciasta. Na cieście ułożyć połowę mięsa, na nim połowę jabłek i posypać połową natki. Warstwy powtórzyć. Przyciąć pozostały płat ciasta i przykryć nim zapiekankę. Zlepić ciasto, aby nie było szpar, z resztek ciasta wyciąć dekorację i ułożyć je wzdłuż brzegów. Środek zapiekanki przebić do dna trzonkiem drewnianej łyżki, aby para mogła swobodnie uchodzić. Posmarować powierzchnię ciasta jajkiem lub mlekiem.
4. Piec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez pół godziny. Podawać na zimno lub gorąco.

Popularne posty