PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI I ZIOŁAMI
Proporcje dla 8 osób.
Składniki:
* 75 dag mielonego mięsa drobiowego
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 3 żółtka
* 250 ml osączonej kukurydzy z puszki
* łyżka masła lub margaryny
* średnia cebula, drobno posiekana
* zielona papryka, pozbawiona nasion i drobno posiekana
* łyżka posiekanej natki pietruszki
* łyżka posiekanej świeżej mięty
* 6 dużych, cienkich płatów bekonu lub chudego boczku (bez skórki)
* cienki, okrągły płat mrożonego ciasta
Wykonanie:
1. Do miski włożyć mięso, kukurydzę, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić.
2. W rondlu o grubym dnie roztopić masło, dodać cebulę i paprykę; dusić na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Zestawić z ognia i dodać do masy mięsnej wraz z natką i miętą. Wszystko dokładnie wyrobić.
3. Dno i boki tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć płatami bekonu. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć przygotowaną wcześniej masę. Rozprowadzić ją równomiernie, aby ściśle przylegała do bekonu i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu położyć krążek ciasta, docisnąć go i ponakłuwać widelcem.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C, wstawić pasztet i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez pół godziny. Ciasto powinno się zrumienić.
5. Gotowy pasztet wyjąć z formy, pokroić jak tort i podawać na gorąco.