27.8.08

SZASZŁYKI Z SZYNKI I KIEŁBASEK

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag małych kiełbasek (w oryginale - chipolata)
* 3 grube plastry surowej szynki, pokrojone w kawałki
* 45 dag puszka brzoskwiń w syropie (zalewę zachować do marynaty)
* 8 dymek bez szczypioru
* 12 średnich kapeluszy pieczarek

Marynata:

* łyżka brązowego cukru
* 150 ml zalewy z brzoskwiń
* sól i czarny pieprz do smaku
* półtorej łyżeczki drobnoziarnistej musztardy

Wykonanie:

1. Składniki szaszłyków nabić na 4 lub 8 szpadek. Ułożyć szaszłyki obok siebie na dużym, płaskim półmisku.
2. Składniki marynaty ubić w misce. Równomiernie polać płynem szaszłyki i odstawić je na kwadrans.
3. Wyjąć szaszłyki z marynaty i piec je na ruszcie, aż składniki ładnie się zrumienią, a szynka będzie upieczona (ok. 10 minut). Od czasu do czasu smarować szaszłyki pozostałą marynatą.

Uwaga:

Szpadki z drewna lub bambusa powinny być przed użyciem przez godzinę moczone w zimnej wodzie, aby nie zapaliły się podczas pieczenia.

Popularne posty