SZASZŁYKI Z WOŁOWINY
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 40 dag młodej wołowiny pokrojonej w kostkę o boku 1,5-2 cm
* 16 małych pomidorków (tzw. koktajlowych)
* 16 małych kapeluszy pieczarek
Sos:
* 50 ml gotowego sosu barbecue
* 8 łyżeczek marmolady owocowej
* 4 łyżeczki sosu teriyaki lub ew. sosu sojowego
Wykonanie:
1. Przyrządzić sos: w niewielkiej misce rozetrzeć marmoladę z sosem barbecue, dodać teriyaki i rozprowadzić chłodną przegotowaną wodą, dodając ją po łyżeczce. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję nie należy dodawać więcej, niż 6 łyżeczek.
2. Przygotować 8 patyczków do szaszłyków i nadziać na każdy z nich po 1/8 kostek mięsa, po dwa pomidorki i po dwie pieczarki (na przemian). Szaszłyki piec na ruszcie, smarując co pewien czas sosem, aż mięso będzie miękkie.
Przed samym podaniem, już na talerzach, skropić szaszłyki pozostałym sosem.