INDYK PO KREOLSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* łyżka masła
* zmiażdżony ząbek czosnku
* mała, drobno posiekana cebula
* łyżka mąki pszennej
* łyżeczka chili w proszku
* 125 ml soku pomidorowego
* 125 ml bulionu drobiowego
* 20-25 dag pieczonego indyka, pokrojonego w kostkę
* 5 dag małych pieczarek pokrojonych w plasterki
* sól do smaku
Wykonanie:
1. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek. Dusić, aż warzywa zmiękną. Wsypać mąkę i chili, zasmażyć razem przez minutę, bez przerwy mieszając.
2. Rozprowadzić sokiem wymieszanym z bulionem i gotować, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać mięso oraz pieczarki, posolić i dusić jeszcze przez 2 minuty. Podawać z gorącym ryżem na sypko.