WOŁOWINA Z KIEŁBASKAMI
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 50 dag mielonego mięsa wołowego
* 6 pokruszonych kromek pieczywa tostowego bez skórki
* po ćwierć łyżeczki soli i czarnego pieprzu
* duża szczypta suszonych ziół (wg upodobania)
* średnia cebula, drobno posiekana
* 2 łodygi selera naciowego, obrane i drobno posiekane
* 250 ml soku pomidorowego
* łyżeczka drobnoziarnistej musztardy
* 250 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
===========================================
* 25 dag cienkich kiełbasek wieprzowych
* łyżka keczupu
2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki z pierwszej części (do kreski) dokładnie wymieszać i wyrobić w misce na gładką masę.
2. Natłuścić naczynie żaroodporne i na jego dnie ułożyć kiełbaski (powinny leżeć jedną warstwą i dosyć szczelnie wypełniać powierzchnię). Na kiełbaskach ułożyć masę mięsną, wygładzić powierzchnię i posmarować ją keczupem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C przez 60-75 minut.
3. Odlać do rondelka wytworzony w czasie pieczenia sos, dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą i zagotować do zgęstnienia.
4. Potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek (kiełbaski powinny znaleźć się na górze) i polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami.