SZYNKA NADZIEWANA ORZECHAMI NERKOWCA
Proporcje dla 10-12 osób.
Składniki:
* 3,5 kg surowej szynki wieprzowej z kością (kość należy usunąć - pozostawiając tylko nieduży kawałek w dolnej części - aby powstała "kieszeń" na nadzienie)
* 2 łyżki grubej soli kamiennej
Nadzienie:
* 2 łyżki masła
* 3-4 posiekane dymki bez szczypioru
* 15 dag grubo posiekanych orzechów nerkowca
* utarty kawałek (ok. 1,5 cm) kłącza imbiru
* otarta skórka z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
* 3 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
* 8 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)
* 2 jajka, lekko ubite
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przygotować nadzienie: roztopić masło, dodać cebulę, orzechy i imbir; smażyć przez 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
2. Nadziać "kieszeń" szynki i zaszyć otwór lub spiąć metalowymi szpilkami do zrazów.
3. Szynkę ułożyć na blasze do pieczenia i posypać po wierzchu gruboziarnistą solą.
4. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (250 st. C) i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę (180 st. C) i piec jeszcze około 2 godzin, aż szynka będzie gotowa. Aby sprawdzić, czy już się upiekła, należy ją nakłuć. Jeśli wycieka bezbarwny sok - szynka jest gotowa; jeśli różowy - musi się jeszcze dopiec.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić szynkę na kwadrans, aby "odpoczęła".
6. Wyjąć szpilki lub nici zabezpieczające otwór i pokroić szynkę w poprzeczne plastry tak, aby w środku każdego z nich znalazło się nadzienie. Osobno w sosjerce można podać zebrany z blachy sos, który powstał w czasie pieczenia.