SZYNKA PIECZONA W MIODOWEJ POLEWIE
Proporcje dla 20-25 osób.
Składniki:
* gotowana szynka (wraz ze skórą - to b. ważne) o wadze około 4 kg
* opakowanie goździków
Polewa:
* 150 ml płynnego miodu naturalnego
* 250 ml soku pomarańczowego
* łyżka musztardy dijon
* 2 łyżeczki sosu sojowego
* łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
1. Delikatnie zdjąć skórę z szynki (zaczynając od węższego końca), tak aby tłuszcz pozostał przy mięsie.
2. Ostrym nożem naciąć tłuszcz (nie naruszając mięsa) w skośną, kratkę o boku około 1-1,5 cm.
3. Ułożyć szynkę na blasze do pieczenia. Wymieszać składniki polewy. Jedną czwartą płynu posmarować szynkę.
4. W środek każdego z rombów naciętych na powierzchni szynki wbić jeden goździk. Wstawić szynkę do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180 st. C. Co 20 minut smarować obficie pozostałą polewą oraz zbierającym się na dnie naczynia tłuszczem.
5. Jeśli szynka będzie podawana na gorąco, należy ją po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero potem kroić w cienkie plastry. Jeśli będzie podawana na zimno, należy wyjąć ją z lodówki na 20 minut przed podaniem i trzymać w temperaturze pokojowej.