WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 50 dag poprzerastanej wieprzowiny (np. surowy boczek), pokrojonej w kostki o boku 2-2,5 cm
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* łyżeczka sosu sojowego
* jajko
* 7 łyżek mąki kukurydzianej
* olej do smażenia
Sos:
* nieduża zielona papryka pokrojona w kwadraty o boku 2-2,5 cm
* średnia cebula, grubo pokrojona
* 50-60 ml octu winnego
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* sól do smaku
* 2 łyżki keczupu
* 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
* 250 ml bulionu drobiowego (ew. wody)
* łyżka oleju
* kawałek utartego kłącza imbiru (ok. 1 cm długości)
* zmiażdżony ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Wieprzowinę włożyć do miski, posypać cukrem i skropić sosem sojowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
2. Przyrządzić sos: w misce wymieszać ocet, cukier, sól, keczup, mąkę i bulion. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, cebulę, imbir i czosnek. Chwilę smażyć mieszając, zalać płynem z miski i zagotować. Trzymać w cieple do czasu usmażenia mięsa.
3. Do wieprzowiny wbić jajko i wymieszać dokładnie palcami. Na płat folii aluminiowej wysypać mąkę i obtoczyć w niej kawałki mięsa.
4. Rozgrzać olej i usmażyć wieprzowinę na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ponownie rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć jeszcze przez minutę. Wyjąć na półmisek i polać gorącym sosem. Posypać siekaną dymką ze szczypiorem.
Uwaga:
W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka lub rybę, a sos wzbogacić dodatkiem ananasa, pędów bambusa, młodej marchewki, orzechów wodnych itp.