KAPUSTA NADZIEWANA MIĘSEM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* nieduża główka białej kapusty (najlepiej lekko spłaszczona)
* 2 łyżki masła
* mała cebula, drobno posiekana
* 30 dag mielonej wieprzowiny
* łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
* 250-400 ml bulionu wołowego
* sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kapustę oczyścić, obrać z uszkodzonych liści (jeden nieuszkodzony zdjąć i odłożyć), wyciąć głąb. Wokół otworu po głąbie wyciąć nożem miejsce na nadzienie (pozostawić ok. 1,5 cm ścianki). Część wykrojonej kapusty (1/4-1/2) drobno poszatkować. Główkę natrzeć solą od zewnątrz.
2. Na połowie masła zeszklić cebulę, dodać mięso, natkę, sól i pieprz i smażyć, mieszając widelcem (uważać, aby mięso się nie zbryliło). Następnie zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę podusić. Dodać poszatkowaną kapustę i razem udusić do miękkości (można lekko skrapiać bulionem).
3. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać ubite jajko, dobrze wymieszać i odstawić do przestudzenia.
4. Nadzienie włożyć do otworu w kapuście, otwór przykryć pozostawionym liściem. W rondlu roztopić resztę masła, włożyć kapustę (otworem do góry), osolić lekko, podlać wywarem i dusić, aż kapusta będzie miękka (ok. godziny). Co jakiś czas polewać sosem. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Uwaga:
Takie samo nadzienie można zawijać w liście kapusty (jak gołąbki) i dusić na warstwie poszatkowanej kapusty. Pod koniec duszenia podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.